Değerli Okurlarımız Hakemin sesi internet sitesinde çıkan ve hakemlerimizi ilgilendiren yazıyı sizlerle paylaşmak istedi. Unutmayalım. Birlikten her zaman güç doğar.
Bugün talimatlar açıklandı. Yine dağ fare doğurdu. Zamanında Hakan Özkan klasman gözlemcilerine bir kazık çaktı kimse çıkartamıyor. Bu MHK’da hiç yaşa dokunmadı. Hakemlikle ilişkisi kalmayan ahbap çavuş ilişkisiyle hemşeri kıyağı olarak Mahmut Çetiner geldi oda çak-tı gitti..! hala eseri ile övünüyor olmalı?
Talimatlara bakıldığında hep yukarıdakilere bal kaymak vadediyor. Bugün MHK’nın olumlu yaptıklarını yazalım talimatı şöyle kısaca baktığımızda gözümüze şunlar çarptı.
.
Enine boyuna inceledikten sonra yorumlarımızı tekrar yazacağız.
ADAY HAKEMLER SAĞLIK RAPORUNU AİLE HEKİMİNDEN VEYA SAĞLIK OCAĞINDAN ALACAKLAR
Talimatta MHK’nın en olumlu aldığı karar bu. Çok kişi bu yüzden hakemliğe başlamadan bırakıyordu. Bu karar alınması için defalarca yazdık. MHK’yı bu kararı için tebrik ederiz.
Karar şöyle; “Tek Hekimli Geçerli Sağlık Raporu (Spor Yapabilir Onaylı) ”
İL HAKEM KURULLARINA DOKUNULMAYACAK.!
İHK ile ilgili talimat şöyle;
6) İHK Başkanını seçilmesi:
a) Madde 16’da belirtilen kriterleri taşıyan kişiler İHK Başkanlığına aday olabilir. Adayların, Hakem İşleri Koordinatörlüğüne kriterleri taşıdığına ilişkin belgelerle birlikte yazılı dilekçe ile müracaat etmeleri zorunludur.
b) Belirtilen kriterleri taşıdığı MHK tarafından tespit edilen adaylar TFF Bölge Müdürlüklerinde sınava girer. Sınav sorularının kapsamı adaylara sınavdan önceden duyurulur.
c) Sınav ve MHK tarafından belirlenen psikoteknik vb. testlerde başarılı olan adaylar MHK tarafından oluşturulacak mülakat komisyonu tarafından mülakata alınırlar. Mülakat komisyonu, MHK üyeleri, profesyonel eğitimciler ve üniversite öğretim üyeleri arasından belirlenebilir.
d) Sınav, testler ve mülakat not ortalamasında en yüksek notu alan aday İHK Başkanı olarak Merkez Hakem Kurulu tarafından seçilir.
e) İllerde kriterleri sağlayacak aday çıkmaması durumunda, MHK başka ildeki il hakem kurulunu bu il içinde görevlendirebilir veya eksik İHK kadrolarını başka illerden tamamlayabilir.
MHK, il hakem kurulları ile ilgili bu talimatı getirdi. Siz bunların hepsini unutun..
KURULLAR 2023 HAZİRAN AYINA KADAR DEVAM EDECEK.
Eğer boşalma olduğu takdirde talimat hükümleri devreye girecek.
İHK Başkanı ve Üyelerinin görev süresi, Merkez Hakem Kurulunun görev sürelerine bağlı olmaksızın seçilmelerinden itibaren 2 yıl olarak değiştirildi. Eskiden MHK değiştiğinde il hakem kurullarının da görevi bitiyordu. Bunu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz.
İHK Başkanı toplamda en fazla sekiz (8) yıl görev yapabilir. En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak (lisans mezunu olması tercih sebebidir). Bu talimatla lise mezunları artık İHK başkanlığını unutsun.
BHK üyelerine ise
b) Ön lisans veya lisans mezunu olması, (Bu niteliği haiz yeterli sayıda adayın bulunmadığı bölgelerde en az lise mezunu olması)
SÜRHAT MÜNİROĞLU ZİYARETLERİ İPTAL ETSİN!
MHK 8. Bölge Sorumlusu Sürhat Müniroğlu bölgesindeki tüm illeri ziyaret etti. Orada kurulun herkese eşit davranacağını söyledi ve hakemleri ümitlendirdi. Talimat açıklandığında o bölgedeki illerin hakemlerinin olduğu gibi Müniroğlu’da şaşkına uğradı. Kendisini çok severiz ona arkadaş tavsiyemiz sakın ola ki oralara bir daha gitmesin. Çünkü farklı durumlarla karşı karşıya kalabilir.
Bunun nedeni; il hakemliğinden bölgesele çıkmak için,
Giriş şartları a) En fazla 32 yaşında olmak,
b) En az toplam iki sezon (Mazeret Süresi Hariç) Faal İH olarak görev yapmış olmak ve en az 20 resmi amatör (Süper amatör, 1. amatör, 2. amatör ve U18-U17 ligleri) müsabakada hakem olarak görev almış olmak.
İyi de doğudaki bazı illerin senede toplamda en fazla 20-30 maç oynanıyor ve bunu hakemlere böldüğümüzde 5-6 maçı geçmiyor.
Şimdi soruyoruz; İstanbul ile doğunun küçük illerini karşılaştırın eşitlik bunun neresinde?
8. bölgede; Ağrı, Bingöl, Tunceli, Muş, Şırnak, Adıyaman, Hakkâri, Siirt ve Diyarbakır bölgesel adaylık için başvurdukları listelerini geri çekmek zorunda kaldılar.
Küçük illere zurnanın son deliğini layık görmüştünüz o delikte gitti.
Doğuya yaptığınız hizmetten dolayı şimdi mutlu musunuz?
Bu karar doğudaki hakemliği çok geri götürür. Bu talimat tamamen batıya göre yapılmış bir talimat değil mi?
Bölgeselden C hakemine çıkma yaşı da en fazla 32 yaşında olmak. Adamı 32 yaşında bölgesele alırsan bu hakemler nasıl C olacak? O L A M A Y A CA K
Burada yapılması gereken şuydu; Ya bölgesele çıkma yaşını ez fazla 30 yapacaktınız yada C klasmanına çıkma yaşını 33-veya 34 yapacaktınız ki insanların hayalini ve ümitlerini karartmayasınız.
4 seneden beri klsmanlar yapılmadı. Çok kişi yaştan dolayı ümitleri suya düştü. Bir defaya mahsus yaş uygulaması yapmayın dedik ama “imam bildiğini okuyor!
Biz görevimizi yapalım da yapmayan onlar olsun.
Gözlemcilerde 30 yaş sınırı var. Adeta klasman gözlemcisi olmanın önü kesilmiş.
CKYH ve BKYH’ lerinin B klasman gözlemcisi olmalarının talimatlarla önü kesilmiş. Klasman gözlemciliğine giriş yaşı 30 lakin yazılan talimatlar 30 yaşında klasman gözlemcisi olmayı imkânsız hale getirmiş.
C Gözlemcisi olmak için:
En az 20 sezon B Klasman Yardımcı Hakemliği kadrosunda faal olarak görev yapmış olmak veya e) BKYH kadrosunda faal olarak görev yapmış olmak ve BG kadrosunda faal olarak bulunmak; – En az 6 sezon BKYH ve 6 sezon BG veya – En az 11 sezon BKYH ve 4 sezon BG veya – En az 16 sezon BKYH ve 2 sezon BG veya diye devam ediyor.
Bir hakem 20 yaşında bölgesele çıksa 21 yaşında CKYH olabilir. CKYH 40 yaşına kadar yapılabiliyor. Nasıl 20 sezon CKYH yapabilecek. Bunu biri açıklasın.
Yabancı hayranlığı almış başını gidiyor. Süper Lige çıkma yaşı en az 21 diyor. Hangi delikanlı 21 yaşındaki bir çocuğu süper lige alacak?
Alsın alnından öpeceğim.
Sadece B klasmanda Hakemlik yapanlar B gözlemcisi oluyor. C hakemi olamıyor, CKYH olamıyor, BKYH olamıyor.
Hakemliği olmayanlar B’de gözlemcilik yapıyor buna ne diyeceksiniz?
Bir de Süper lig gözlemciliğinde; en az 4 yıl MHK Üyeliği yapmış olmak,
Süper lig mentörlüğünde; En az 4 yıl MHK üyeliği yapmış olmak derken,
Neden hakem izleme görevlisi için; En az 2 yıl MHK üyeliği yapmış olmak
Burada şark kurnazlığı mı yatıyor?
“terazi tartıyla, her şey vaktiyle” ölçülür. Bu ölçüm hiç olmadı.
Deveye “Boynun eğri” demişler, “Nerem doğru ki?” demiş
Kaynak: Hakemin sesi
https://www.hakeminsesi.com.tr/bu-talimat-cok-konusulacaga-benziyor.html